آموزش خط تحریری
خوشنویسی با خودکار پیش درس
حروف الفباء ، هنگامی که جدا و یا متصل به یکدیگر نوشته می شوند ، دارای اشکال متفاوتی می باشند . دو نکته مهم در زیبا نوشتن ، یکی توجه به چگونگی قرار گرفتن حروف جدا و متصل بر روی خط کرسی و یا نسبت به آن و دیگری صحیح نوشتن حروف و کلمات است . این دو عامل اساسی ، تعیین کننده زیبائی خط است . خط کرسی ، خطی است که محل قرار گرفتن حروف و کلمات را نسبت به خود مشخص می سازد .
ناگفته نماند که گاهی محل قرار گرفتن حروف و کلمات نسبت به خط کرسی بستگی به حرف و یا کلمه قبلی دارد و خط کرسی عامل اصلی تعیین محل حرف و یا کلمه نیست .
توجه داشته باشید که ۱۶ حرف از حروف الفبا در حالت جدا بر روی خط کرسی قرار دارند ،که با حذف حروف مشابه مثل ب ، پ ، ت یا دو ذ و …. تعداد ۹ حرف دیگر در زیر مشخص شده است . دقت کنید .
معمولا ایندسته از حروف هنگامیکه در انتهای یک کلمه بطور مستقل قرار میگیرند باز هم بر روی خط کرسی قرار دارند . به نمونه های زیر توجه شود :
در نمونه های بالا تنها یک استثناء وجود دارد و آن هنگامی است که از اشکال دیگر حرف (ر) استفاده شود مثل کلمه : شهر در این نمونه ، حرف (ر) وسط خط کرسی قرار میگیرد . کاربردرد اشکال مختلف این حرف بستگی به نوع کلمه دارد که در که در درس مربوطه توضیح خواهیم داد.
اما حروف الفبا و مشاهبات آنها که به دوایر شهرت دارند و تنها حرف استثناء در میان آنها حرف (م) است،تقریبا در وسط خط کرسی قرار میگیرند :
بامشاهده و مقایسه دسته اول و دوم این نکته قابل تشخیص است که حروف الفباء در حالت جدا و متصل ، یا در وسط خط کرسی یا بر روی آن و یا گاهی بالاتر از آن قرار دارند و هیچ گاه نبایستی حرفی یا کلمه ای به طور کامل زیر خط کرسی نوشت ، مثال زیر نشان دهنده هر سه مورد مذکور می باشد :
مجددا تاکید می شود که در نوشتن یک قطعه متن ، رعایت دو عامل سبب افزایش زیبائی خط می شود ، الف : صحیح نوشتن حروف و کلمات ، ب : رعایت قوانین خط کرسی و حفظ فاصله مناسب بین حروف ، پس شکل صحیح کلمات و ترکیب درست ، دو عنصر ویژه و مهم در زیبا نوشتن خط تحریر است .
بنابراین اگرمعنی ترکیب در خط این باشد که حروف و کلمات را تحت قواعد و قانون خاصی بنویسیم ، تا زیبایی مطلوب حاصل شود ، با توجه به قواعد خط کرسی آیا می توانید تشخیص دهید که کدامیک از دو سطر بعدی صحیح است ؟
بدیهی است که ترکیب سطر دوم صحیح است . و لیکن فاصله حروف و کلمات ، بالارفتن بی قاعده انها ، تعداد کشیده ها و نهایتا ترکیب در سطر اول اصولی نبوده و از اینرو زیبائی لازم را ارائه نمی دهند . لذا اینگونه ترکیب با اصول خوشنویسی مغایرت دارد. اما هماهنگی شکل و اندازه کلمات ، فاصله مناسب آنها با یکدیگر ، رعایت اصول و قواعد مربوط به خط کرسی در سطر دوم ، منطبق با اصول خوشنویسی است .
بنابراین با دقت به این نمونه، اگر بتوانیم تا حد مختصری قوانین خط کرسی و اصول ترکیب را رعایت نماییم ، خواهیم توانست هرلحظه بهتر از لحظه قبل بنویسیم . نباید فراموش شود که رسیدن به این مقصد ، تمرین و دقت خاصی را می طلبد ، و لذا روزانه به کمتر از یک تا دو ساعت تمرین اکتفا نکنید ،
- ۹۴/۰۳/۲۴